El nostre pa

De sempre hem intentat fer les varietats tradicionals de l'Empordà: pa rodó, pa xato de 1kg. 1/2kg. i 1/4kg., coca de pa i llonguet fets amb farina de blat (aquest any per primer cop amb el nostre blat), aigua, sal i llevat.


Hem anat incorporant les noves varietats que ens arriben de fora: xapata, baguette, pa i barra rustics, als quals hi afegim farina de sègol, farina de malta torrada, massa mare ja fermentada, farines integrals, farina de blat de moro o arròs en les seves proporcions justes, oli d'oliva, mantega, sucre, …


Barra Catalana.
És un pa de crosta molt cruixent i molla molt tova. Feta a ma amb unes fermentacions molt llargues que li donen un suau punt àcid.

Barra i Pa Rústics.
La farina de sègol i la farina de malta torrada li donen el color més fosc que el pa normal. Format manualment i cuit amb un forn de pedra fan que es mantingui tou i cruixent més temps.

Pa de la Tramuntana.
Te forma de "xusco" i porta l'anagrama de Pa de la Tramuntana incorporat a la crosta. Fet amb blats antics que s'han recuperat fa poc. El·laborat a ma i amb una fermentació molt lenta.

Pa de Xapata.
Peça tradicional italiana amb crosta molt cruixent i molt poca molla. L'oli d'oliva i la malta torrada li donen un gust i aromes molt especials. Recomanem torrar-la uns minuts abans de menjar-la.

Pa dels Aiguamolls.
Semblant al pa de pagès, però el·laborat només amb farina dels Aiguamolls. Te la molla molt compacta i blanca.

Llonguet.
Peça tradicional catalana. Panet de consum individual. La forma característica s'aconsegueix fent l'amassat a ma i es posa cap per avall per la fermentació.

Pa de motlle.
És tou per dins i per fora. Això s'aconsegueix
fermentant-lo i coent-lo dins un motlle.

Coca de pa.
S'estira la massa amb un corrou i abans d'enfornar-la se li fan uns talls que li donen la forma característica.
Es ven sencera o a talls. Antigament es deia "la Torna" perquè servia per acabar de fer el pes del pa que compraven.